Akıllı Ev Nedir?

Akıllı Ev Nedir?


Son yıllarda sıkça duyduğumuz Akıllı Ev konsepti aslında Akıllı Ev Sistemleri’nin kurulu olduğu ve bu sistemler sayesinde bize zaman, güven, hız ve konfor kazandıran evler ve yaşam alanlarıdır. Akıllı ev nedir diye merak ediyorsanız tüm detayları bu yazıda bulabileceksiniz.

Yeni nesil ev otomasyonu, uzaktan yönetim, güvenlik çözümlerini uyguladıkça evlerimiz akıllı hale gelmektedir. İster satın alırken, ister sonradanuygulayarak akıllı ev için başta yapılan doğru yatırım zaman içinde fazlasıyla size dönüş yapar. Örneğin akıllı kombi sistemi için belki başta daha fazla ödeybilirsiniz ama verimlilik artışıyla doğalgaz faturalarınız düşecek ve bir süre sonra yatırımınızdan daha fazlasını tasarruf ediyor olursunuz. Benzer şekilde güvenlik sistemi için yapacağınız harcama sadece hırsızlık durumunda etkili olmaz, aynı zamanda caydırıcı etkisi ile olası kötü durumların bir çoğunu daha baştan engeller.

Akıllı Ev konusu 10 yıldan fazla süredir gündemde ama mobil iletişimin gelişmesi, teknolojinin boyutlarının küçülmesi ve ucuzlaması ile bugün artık çok daha erişilebilir ve kullanılabilir durumda. Bir kere alıştıktan sonra akıllı evin hayatınıza kattığı güven ve konfordan vazgeçmek kolay olmuyor. Sadece evlerimiz değil, Akıllı Ofis, Akıllı Bina ile artık tüm yaşam alanlarımız teknoloji sayesinde daha konforlu hale gelmekte.

Neden Akıllı Ev?

Akıllı ev nedir öğrendik. Şimdi sorumuz, eviniz mutlaka akıllı mı olmalı? Bugün hala çoğumuz klasik, teknolojik otomasyon ve çözümlerin bulunmadığı evlerde yaşıyor. Neleri kaçırdığınızı görmediğiniz sürece eksiklik hissetmeyebiliriz. Peki akıllı bir evde yaşıyor olsanız neler kazanabilirdiniz?

1. Güvenlik

Basit bir güvenlik sistemi kurulumu ile evinizin güvenli olduğunu düşünebilirsiniz. Bir seviyeye kadar doğru. Ama Akıllı Güvenlik Sistemleri ile güvenlik seviyesi kuvvetlenebiliyor. Sensör sayısının artması ile gerçekten güvenliği ihlal edici bir durum mu var yoksa bir kedi mi kapıyı tırmalıyor farkını tespit edip gereksiz alarmlar vermeyerek, şüpheli durumları dahi izlemeye alarak yeni nesi güvenlik sistemleri eskilerine göre çok daha güven verici.

Güvenliği sadece hırsızlık olayları açısından düşünmeyin. Prizde unuttuğunuz ütünün elektriğini kesen akıllı eviniz olduğunda evden çıktıktan sonra ütüyü açık mı bıraktım diye düşünmeniz gerekmez. Küçük çocuğunuzun tek başına balkona çıktığını farkedip sizi uyaran bir sistem istenmeyen durumları engelleyebilir.

2. Zaman

Akıllı bir evdeki en büyük etmenlerden biri de otomasyon. Ev otomasyonu ile zaman harcatan bir çok iş otomatik hale gelmekte, müdahale sayınız azalmakta. Örneğin akşam hava karardığında perdeler otomatik kapansa tek tek kapatmakla uğraşmanız gerekmeyecek. Mutfak robotunuz siz uyanmadan 15 dakika önce kahvaltıyı hazırlamaya başladığında kalktığınızda mutfağa sadece hazır olan kahvaltınızı yemek için gireceksiniz. Bazıları ufak zaman harcayıcılar gibi gözükse de benzer çok sayıda konuyu gün içinde otomasyon ile hızlandırarak toplamda farkedilir miktarda zaman kazanmanız mümkün.

3. Para

Yaptığınız akıllı ev yatırımının parasını çıkarması kadar güzel bir şey yoktur. Enerji tasarrufu üzerine kuracağınız akıllı ev sistemi parasal olarak size orta ve uzun vadede çok faydalı olabilir. Akıllı kombi ile yaptığınız yatırımı ilk senede, düşen doğalgaz faturanız ile karşılayabilirsiniz.

Çocukların sürekli çıktıktan sonra odaların ışıklarını açık bırakmasından mı şikayetçisiniz? Odada kimse olmadığını anladığında ışıkları söndüren akıllı ışıklandırma sistemi ile elektrik faturanızdaki düşüşü farketmemeniz mümkün değil. Güvenlik çözümleri de aslında büyük ölçüde paranızı cebinizde tutmaya yönelik çözümlerdir.

4. Konfor

Konfor sizin için önemliyse akıllı ev sizin için. Evim havalansın diye çıkarken pencereyi açıp geldiğinizde evin buz gibi olduğunu görüp bir de kombinin derecesini mi artırdınız? Çözümü akıllı ev. Siz yokken evinizi havalandıran, siz gelmeden önce de belli bir sıcaklık seviyesine getiren eviniz olduğunda gelir gelmez konforlu bir ortam sizi bekliyor olur.

Eviniz batıya bakıyorsa hem akşam salonuza vuran akşam güneşini güneşlikleri otomatik olarak ayarlayan bir eviniz olduğunda keyife çevirebilirsiniz.

Su damacanızı kontrol edip azaldığında otomatik olarak sipariş veren bir otomasyon ile eve geç saatte gelip suyunuzun bittiğini farkettiğiniz durumların önüne geçebilirsiniz.

Akıllı ev sistemlerinin sağlayabileceği faydalar saymakla bitmez. Bütçenize ve ihtiyaçlarınıza göre önem sırası yapıp buna göre uygulamaya geçmeniz en verimlisi olacaktır. Sistemlerin kurulması kadar bu sistemleri aktif kullanmak ve fayda almak önemli. Kurduktan sonra hiç devreye almayacağınız, kullanmayacağınız bir sisteme para harcamanın anlamı yok.

5. Eğlence

Evinizdeki eğlence sistemleri de evinizdeki diğer sistemlerle haberleşebilir, daha etkin şekilde çalışabilir. Çocukların salona girmesiyle artan gürültüden haberleri duymak için kumandayı alıp sesi mi artırıyorsunuz? Çocuklar çıktığında yüksek kalan sesi tekrar azaltmak için mi uğraşıyorsunuz? Ortam gürültüsüne göre kendini ayarlayabilen ses sistemleri, TV’nin başından kalktığınızda seyrettiğiniz programı kaçırmayın diye kayıt yapmaya başlayan video sistemleri ile eğlencenizin sürekliliğini sağlayabilir, seviyesini artırabilirsiniz.

Akıllı ev nedir öğrendik. Peki ihtiyacımız var mı?

Uygulamaların bazıları hala lüks olarak gözükmekle birlikte özellikle güvenlik ve enerji tasarrufu uygulamaları ihtiyaç durumuna geldi. Teknolojinin gelişmesi, hayatımızı kolaylaştıran çözümlerin artması ile akıllı evler de çok yakında akıllı telefonlar gibi yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası olacak. O yüzden akıllı ev nedir öğrendiğimize göre ihtiyacımızı karşılayıp karşılamadığını anlamak için farklı akıllı ev sistemlerine yakından bakmakta fayda var.